Szelektív féreghajtás

Szelektív féreghajtás

A  régi és általánosan elterjedt féreghajtási módszer  szerint a lovakat minimum évente 2x vagy többször kellett féreghajtani, azonban ez a módszer a féreghajtók elleni rezisztenciák miatt elavulttá vált. Ma már nagyon fontos parazitológiai vizsgálattal minden lónál egyesével megállapítani a parazita fertőzöttség fokát és csak azokat a lovakat célzottan féreghajtani, amelyeket a vizsgálat indokolja.

A „szelektív kezelési koncepciót” a szelektív féreghajtást 2020-tól alkalmazzuk Szépalmán. Ennek a stratégiának a részeként a felnőtt lovakat (szezon közben) csak akkor féregtelenítjük (féreghajtjuk), ha egy korábbi székletvizsgálat bélsárvizsgálat pozitív eredménye azt indokolja.

Ez alól az egyetlen kivételt a téli féregtelenítés (év eleji) jelenti, amely biztonsági intézkedésként indokolt lovaink egészsége szempontjából a vastagbélférgességet okozó nagy strongylidák pl: Strongylus vulgaris nagyméretű paraziták megtelepedése ellen. Télen a féregtelenítés jelentősen csökkentheti annak a kockázatát, hogy egy esetleges új fertőződést betelepítést követően elterjedjenek az állományban a paraziták.

Ezzel biztosítjuk lovaink egészségét, csökkentjük számukra a felesleges gyógyszeres kezelést, ezentúl (ezzel együtt) környezetünket is megkíméljük a féregtelenítővel (féreghajtóval) való szennyeződéstől.

Ha többet meg szeretne tudni erről a kezelési stratégiáról és a lovakkal kapcsolatos munkánkról, akkor várjuk szeretettel Szépalmán!

X
<
>