Eszterházy birtok

VI. Esterházy Imre fia, Esterházy Pál őrnagyként szolgált a 48-as szabadságharcban. A korabeli feljegyzések szerint hatvankét ütközetben vett részt. Szépalmáról 8 fiatal legényt szólított fegyverbe, akik közül öten soha nem tértek vissza a harcokból. Egyikük megmentette a gróf úr életét.

1862. november 19-én Esterházy Móric, Apponyi György, Majláth György és Deák Ferenc Szépalmán titkos megbeszélést tartottak a Magyar Királyság és Ausztria közötti megbékélés lehetőségeiről. A hasonló jellegű kezdeményezések eredményeként jött létre 5 év múlva az 1867-es Osztrák-Magyar kiegyezés, amely megnyitotta az utat Magyarország kapitalista fejlődése előtt.

Az első világháború utáni években Szépalma a bohém és hírhedten könnyelmű II. Esterházy Pál birtokában volt, akinek testvérhúga, gróf Pejacsevich Mikó Endrével kötött házasságát követően a szépalmai birtok a Pejacsevich családra szállt. Pejacsevich Endre gróf nevéhez fűződik az arborétum és a szállodától néhány száz méterre található grófi sírkert kialakítása is. Itt nyugszik fia, a 30 éves korában elhunyt repülőtiszt Pál és maga gróf Pejacsevich Endre is.

X
<
>