Történelem

Szépalma a középkorban királyi birtok, „prédium” vagyis major volt. Ekkor még „Nagy Förtés” –ként emlegették. A mai elnevezését Török Bálintnak köszönheti, aki almásokat telepített a környékre. A régi kertek mára már felszámolásra kerültek, de a legelőkön és a környéken elvétve felbukkanó gyümölcsfák sejtetik, hogy egykor itt virágzott a gyümölcs termesztés.

A XVII. században a terület az Eszterházy-család tulajdonába került, akik lótenyésztéssel  és növénytermesztéssel foglalkoztak.

Az Eszterházy-családot követően Pejacsevich Mikó Endre grófra szállt a birtok. Az ő nevéhez fűződik az arborétum és a grófi sírkert kialakítása. Ez időkben, 1927-ben épült a birtok- még ma is használatban lévő- legrégebbi istálló épülete, a futóistálló.

1962-től a terület és a ménes a Bábolnai Állami Gazdaság tulajdona lett, akik az angol telivér tenyésztése mellett próbálkoztak többek között baromfi tenyésztéssel is.

1994-ben leromlott állapotban svájci tulajdonba került a ménesbirtok. Megkezdődött az egykori istállók, gazdasági és lakóépületek felújítása és átépítése, fedett lovarda épült 1995-ben és megnyitotta kapuit a Szépalma Hotel.

1998 és 2002 között a terület hobbi istállóként üzemelt, majd 2011-re komoly lovas turisztikai szolgáltatás alakult ki. 2018-ban megérkeztek az osztrák székhelyű Gut Aiderbichl Alapítvány mentett állatai. Ettől kezdve Szépalma céljává vált, hogy a nehéz sorsú lovaknak, juhoknak, kecskéknek és szarvasmarháknak helyben működő állatorvosi praxissal az állatok igényeit megfelelően kielégítő otthoná váljon. A sok éves  munka eredméyneként 2024-ben létrejött a Szépalma Állatvédelmi Alapítvány.

  • Bábolnai ménes

    1962-ben Szépalma a Bábolnai Állami Gazdaság ménese lett, és tovább folytatódott a lótenyésztés és nemesítés. Az épületek állapota folyamatosan romlott és a nyolcvanas évek elejétől kezdődően a gazdálkodás is hanyatlani kezdett. A lovak mellett sikertelen próbálkozások történtek birka, kecske és csirke tartására is. Arborétumunk árnyas fái és változatos növényvilága egy múlt századi lótemető síremlékeit is ... Tovább

  • Eszterházy birtok

    VI. Esterházy Imre fia, Esterházy Pál őrnagyként szolgált a 48-as szabadságharcban. A korabeli feljegyzések szerint hatvankét ütközetben vett részt. Szépalmáról 8 fiatal legényt szólított fegyverbe, akik közül öten soha nem tértek vissza a harcokból. Egyikük megmentette a gróf úr életét. 1862. november 19-én Esterházy Móric, Apponyi György, Majláth György és Deák Ferenc Szépalmán titkos megbeszélést ... Tovább

X
<
>