Arborétum

Szépalma értékes védett növényállománya és örökzöld gyűjteménye olyan fajokat és fajtákat rejt, mint a óriás mamutfenyő, atlaszcédrus, óriás tuja, japán hibatuja. Ezen növények nemcsak botanikai, de átgondolt telepítésükkel kertépítészeti értéket is képviselnek. A lombhullató fák között is olyan szép egyedek találhatók a birtokon, mint a szelídgesztenye és a kislevelű hárs évszázados egyedei.

Az elmúlt évtizedek növénytelepítései és kertrendezései során számos változtatás alakította ki arborétumunk mai arcát, amely során kiemelt figyelmet kapott, hogy a lombosfák a természetes növénytársulások összetételét követik.

A telepített és meglévő örökzöldek gyűjteményes kert jellege szintén fontos szempont volt minden kertészeti munka során.

A tó partrendezésekor egy kisebb sziget került kialakításra, ami „biztonságos„ fészkelőhelye a vizimadaraknak.

A Szépalmán található kis tó vízminőségének javításával a fauna fajösszetételének bővülése is arányosan változott. Emellett a táplálékláncban fontos szerepet betöltő madarak számára eledelül szolgáló terméseket adó növények telepítésére is nagy hangsúlyt fektettünk.

Arborétumunk gazdag növény- és állatvilágán túl, az árnyas fák és bokrok híres lovak nyughelyét rejtik. A lótemető mellett az Esterházy grófi sírkert is ezen a területen található Szépalmán.

X
<
>